Skleroderma,päihteet ja tupakka

Itse olen huomannut, että sairauteni pysyy remissiossa noudattaessani terveitä elämäntapoja. Terveisiin elämäntapoihin kuuluu terveen ruokavalion, riittävän unen ja itselleen sopivan liikunnan lisäksi tupakan ja pähteiden välttäminen. Itse olen käyttänyt alkoholia ( punaviiniä ruoan kanssa) vimeksi vuonna 2017 ja huomannut oloni koko ajan parantuvan. Alkoholi ei muutenkaan sovi itselleni, koska silloin helposti murehdin kakkia itseäni ja muuta maailmaa koskevia asioita. Selvin päin oleminen on muutenkin hyödyllistä ja mukavaa, sillä terveys on aina etusijalla elämässäni. Tupakkaa olen joskus kokeillut, mutta se ei ole milloinkaan ollut minulle ongelma enkä ole koskaan mieltynyt siihen. Tupakkaa olen viimeksi ja viimeisen kerran polttanut vuonna 2003 enkä aio polttaa koskaan enää. Tupakan polttaminen ei ole minusta mitenkään kaunista katseltavaa, se sairastuttaa elimistön eikä missään nimessä sovi henkilölle, joka sairastaa lihas- ja sidekudossairaus Sklerodermaa. 

Tupakka

Jokainen polttamasi savuke tupakkamerkistä riippumatta sisältää noin 500 kaasumaista yhdistettä ja 3500 muuta, vaarallista kemiallista yhdistettä. Muita yhdisteitä ovat muun muassa syanidi, bentseeni, tolueeni ja vinyylikloridi. Monet terveydelle vaaralliset ja haitalliset yhdisteet saattavat aiheuttaa muun muassa syöpää. Terveydelle haitallisimpia yhdisteitö ovat esimerkiksi häkä, hiukkasista muodostunut terva joka sisältää jopa 50 syöpää aiheuttavaa aineosaa.

Länsimaissa tupakka yhdistetään usein kuolleisuuteen, tupkan sisältämä nikotiini koukuttaa monia tupakoitsijoita, jolloin tupakoinnin lopettaminen saattaa olla todella vaikeaa. Skleroderma diagnoosin saatuaan jokaisen tupakoitsijan olisi välittömästi lopetettava tupakan poltto. Tupakointi vahingoittaa verenkiertoelimistön toimintaa muun muassa heikentämällä valtimoiden pintasolukon toimintaa ja nostamalla veren kolesterolipitoisuutta. Tupakointi edistää myös valtimonkovetustaudin, eli ateroskleroosin, syntymistä verisuonten seinämissä. Nikotiini supistaa voimakkaasti verisuonia aiheuttaen samalla perifeeristen verisuonien supistumista. Tupakoinnin on todettu myös kohottavan verenpainearvoja.

Punasolujen toiminta on nimittäin erittäin tärkeää reuma- ja sidekudossairauksia sairastaville, joihin itselläni Systeeminen skleroosi, MCTD- ja Myosiitti kuuluvat. Ihmisen punasolut tarvitsevat jatkuvasti happea, mutta tupakan sisältämä hiilimonoksidi heikentää merkittävästi punasolujen hapenkuljetuskapasiteettia. Sklerodermaa sairastava, lopetathan siis tupakoinnin oman terveystesi hyödyksi ja jos et ole milloinkaan tupakoinut, niin älä edes kokeile. Tupakointi on joidenkin mielestä nautintoaine, mutta en ole koskaan ymmärtänyt millä lailla? Kysymys jää ilmaan vailla vastausta. Tupakasta jää paha haju vaatteisiin ja se aiheuttaa inhottavaa tupakkayskää. Tupakkayskä saattaa olla myös ensimmäinen oire keuhkoahtaumataudista, joka on todella paha sairaus. Lisäksi tupakointi nopeuttaa veren hyytymisreaktioita ja on merkittävä tekijä myös sydänsairauksissa lisäämällä rytmihäiriöalttiutta.

Päihteet 

Alkoholi on Suomessa niin sanottu laillinen päihde, jota voivat ostaa kaikki 18 -vuotta täyttäneet henkilöt. Alkoholin valmistus tapahtuukäyttämällä tai tislaamalla se viljasta, marjoista tai hedelmistä. Voidaanko alkoholin sanoa sopivan kenellekään, mutta ainakaan se ei sovi jotakin kroonista perussairautta, kuten reumasairauksia potevalle henkilölle. Alkoholin käyttö aiheuttaa pahaa, jatkuvaa riippuvuutta ja vaikuttaa ihmisen keskushermostoon aivojen kautta sen toimintaa merkittävästi lamaten. 

Olen monesti miettinyt, mikä saa ihmiset käyttämään alkoholia? Kesäisenä päivänä ystävien kera puutarhassa, kutsuilla tai terassilla maistuu valkoviini, punaviini tai olut. Grillijuhlissa ja hyvän ruoan kera siisi pieni määrä alkoholia vaikkapa viinin muodossa saattaa maistua hyvälle ja tehdä tilaisuudesta juhlavan, mutta viisasta on varoa tilannetta, ettei alkoholin käyttö "jää niin sanotusti päälle."

Jotkin nuoret haluavat kokeilla alkoholia ja pahimmillaan se voi johtaa esimerkiksi päihtyneenä ajamiseen ja sitä kautta tuhoisiin liikenneonnettomuuksiin. Itselleni ei alkoholi nuorena maistunut, mutta keski-ikäisenä tuli maisteltua eri viinilaatuja ja likööreitä etupäässä. Kahvilikööri sitten koukuttikin ja päärynälikööri, jonka valmistus tietääkseni onkin nykyään lopetettu. Sääli sinänsä, heille jotka alkoholia kohtuudella käyttävät. Minä itse olen ollut absolutisti alholin suhteen vuodesta 2017 ja tällä linjalla aion myös pysyä.

Olen usein miettinyt, että mihin alkoholin puoleensavetävä vaikutus perustuu. Antaako se Suomalaisille,jäykille pohjolan asukkaille rohkeutta tulla kuorestaan esiin. Joskus tuo jäyhyys vain purkautuu alkoholia nauttineesta henkilöstä ei toivotulla tavalla esiin, joten parempi siis olla tarkkana ja tarkkailla omaa alkoholinkäyttöään.

Vähäiset alkoholimäärät saattavat kai vähentää estoja ja kohottaa mielialaa, mutta äkkiä se humalassa saattaa karata käsistäeikä pysyä hallinnassa enää. Varsinkin jos on seurassa, jonka jäsenille humalaan tuleminen on se ykkösasia.

Raeagointikyvyn hitaantuminen, arvostelykyvyn lasku, loukkaantumisen vaarat ja hirveän huono olo sekä mahdollinen morkkis ovat asioita, jonka vuoksi alkoholin käyttö pitää osata pitää hallinnassa. Nykyään, kun uutisia seuraa liiallinen ja hallitsematon alkoholin käyttö tuo mukanaan myös monenlaisia väkivaltarikoksia ja liikenneonnettomuuksia. Joillekin ihmisille kun ei aina tajuntaan mene se, että autoa tai muuta moottoriajoneuvoa ajetaan vain selvin päin - kaikkien yhteiseksi turvallisuudeksi. 

==Kannabis - Siitä on Suomessa ollut nyt paljon puhetta==

ja jopa ministeritasolla. Sisäministerimme lausunto tyrmäsi varmasti monen kansalainen aamuna, jolloin se oli päässyt useimpien lehtien etusivulle. Suomen nykyinen sisäministeri sanoo kannattavansa kannabiksen dekriminalisointia, kun taas poliisiylijohtaja ei kyseistä ajatusta kannata. Poliisi tietää minkälaisia ongelmia saattaa eteen tulla, kun mahdollisesti kannabista nauttinut henkilö tulee autolla liikenteessä vastaan. Se saattaa tietää poliisille töitä ja yleistä surua sekä harmia liikenteessä loukkaantumisten ja mahdollisten ihmishenkien menetysten vuoksi.

Mitä kannabis sitten on? 

Yksinkertaisesti sanottuna, kannabis on hamppukasvista nimeltään Cannabis Sativa saatavien erilaisten päihdevalmisteiden yleisnimitys. Marihuana valmistetaan aina kuivatuista kannabiskasvin kukista, varsiosista ja lehdistä. Hasis valmistetaan kannabiskasvin pihkasta ja kannabiksesta voi myös tislata kannabisöljyä. 

Tällä hetkellä kannabiksen käyttäminen on Suomessa laitonta, mutta lääkärin määräämällä reseptillä sitä saa käyttää. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että kannabis on terveydelle vaarallista, aiheuttaa riippuvuutta ja vielä viikkojenkin jälkeen kannabiksen käyttö voi aiheuttaa rattijuopumustuomion.

Voimakas stressi tai laihduttaminen saattavat lisäksi aiheuttaa tilanteen, jossa puhuttaa uudelleenmyrkytyksestä. Käytännössä kannabista käyttänyt henkilö voi saada positiivisen tuloksen huumetestissä, vaikka kannabiksen käytöstä olisi kulunut useita viikkoja tai kuukausia. Ei siis kannata kokeilla ja saastuttaa omaa kehoaan.

==Mitä ovat kovat huumeet==

Amfetamiini

Amfetamiini tarkoittaa kemiallisesti valmistettua huumausainetta, joka vaikuttaa kiihdyttävästi keskushermostoon. Amfetamiinia valmistetaan yleisesti joko laittomissa laboratorioissa ympäri maailman tai sitten lääkelaboratorioissa lääketeollisuuden käyttöön. Amfetamiinia käytetään suonensisäisesti, nuuskaamalla tai suun kautta. 

Amfetamiinista on olemassa myös useita johdannaisia, kuten synteettistä amfetamiinijohdannaista, ekstaasia ja lehtien palstoilla esillä ollutta voimakasta metamfetamiinia. Metamfetamiinia käyttävät muun muassa niin sanotut julkkiset ympäri maailman, jotka kokevat vaarallisen aineen käytön "viihdekäyttönä." Amfetamiini on erittäin vaarallista kaikkine johdannaisineen eikä sen käyttäminen sovi sen paremmin perusterveelle kuin erilaisista sairauksista kärsivillekään. 

Ekstaasi

Ekstaasi eli MDMA tarkoittaa synteettistä amfetamiinijohdosta. Ekstaasia käytetään nuuskaamalla, suonensisäisesti tai syömällä. Ekstaasin käyttö vaikuttaa voimakkaasti keskushermostoon serotoniini- ja dopamiini-välittäjäaineiden välityksellä. Ekstaasia käyttävät tai käyttäneet ovat kokeneet nauttivansa hyvänolon tunteesta, lisääntyneestä suorituskyvystä, lisääntyneestä sosiaalisuudesta ja lisääntyneestä seksuaalisista kyvyistä. Ei siis ihme, että ihmiset ovat ajan saatossa kohdelleet kehoaan väärin unohtamatta erittäin pahoja negatiivisia vaikutuksia. Aistiharhojen esiintyminen, ruokahaluttomuus, yleinen paha olon tunne, lihaskrampit, huimaus, verenpaine ja pulssin hallitsematon nousu ja lasku kuuluvat aineen sivuvaikutuksiin. Yleinen sekavuus, ahdistuneisuus, aggressiivuus ja masennus kertovat myös aineen käytöstä.

Heroiini 

Heroiini ja muut opiaatit valmistetaan oopiumunikosta. Ne lamaavat voimakkaasti keskushermoston toimintaa. Heroiinin valmistus tapahtuu raakaooopiumista uuttamalla morfiinia, jonka jälkeen kemiallinen prosessi tekee siitä heroiinia. Heroiinia käytetään nuuskaamalla, polttamalla ja suonensisäisesti. Kysymys on erittäin vaarallisesta huumausaineesta.

Kokaiini

Kokaiini tarkoittaa Koka -pensaan lehdestä eristettyä alkaloidia, joka kiihdyttää voimakkaasti hermoston toimintaa. Valkoista jauhetta, eli kokaiinia käytetään polttamalla, nuuskaamalla tai suonensisäisesti. Kokaiini imeytyy veren kaikilta limakalvoilta ja on erittäin vaarallinen huumausaine.

LSD

tarkoittaa d-lysergihapon dietyyliamidia, joka on synteettinen valmiste ja voimakas aistiharhoja aiheuttava huumausaine.  LSD on erittäin voimakas ja vaarallinen huumausaine.

Muuntohuumeet ja lääkkeet

Muuntohuumeista yleisimpiä ovat kannabinoidit, fenetyyliamiinit, katinonit tryptamiinit, piperatsiinit ja opioidit.Muuntohuumeet saattavat vaihdella vaikutukseltaan, mutta yleisesti käyttäytyvät elimistössä huumeiden tavoin ja ovat synteettisesti valmistettuja.

Lääkkeet

Jokin lääke saattaa olla jo normaalikäytössään riski jonkin henkilön elimistölle, sillä usein potilaan lääkelistaa tutkiessa lääkäri miettii sopivatko potilaalla olevat vakituiset lääkkeet mahdollisen uuden lääkkeen kanssa. Itse jouduin vastaavaan tilanteeseen sytostaatti Trexanin kanssa. Apteekissa, jo kauan alalla ollut proviisori, eli apteekkari tarkisti jostakin kirjasta, sopiiko Trexan yhteen minulle ennestän määrättyjen reuma- ja sidekudossairaus Sklerodrman ja MCTD:n hoitoon määrättyjen lääkkeiden kanssa. No, kyllä Trexan sopi :) ja on hyvinsiedetty lääke minulle yhä nykyään.

Tavallisimmin väärinkäytettyjä lääkevalmisteita ovat PKV-lääkkeet, joka tarkoittaa yleisesti rauhoittavia tai vahvoja kipulääkkeitä. Väärinkäytettyjä lääkkeitä ovat muun muassa Metadoni, Ketamiini,Buprenorfiini, Dekstrometorfaani ja Fentanyyli.

Impattavat aineet

Huumausaineina saatetaan käyttää myös erilaisten haihtuvien aineiden, kuten nestekaasujen ja teknisten liuottimien haistelua ja hengittämistä päihtymiseen liittyvässä tarkoituksessa. Näitä ovat muun muassa lakat, liimat, puhdistusaineet, ohenteet, ilokaasu, bensiini, butaani ja tinneri. Todellista elimistön raiskaamista ja oman elämänsä tuhoamista. Yleisesti voidaan siis sanoa, että miten tyhmä ja julma ihminen voi ollakaan omaa elämäänsä ja elimistöään kohta. Elämä on lahja, joten siitä pitäisi nauttia hyvällä tapaa. 

Autoimmuunisairaudet ja huumeet

Meillä, jotka kärsimme vakavasta reuma - ja sidekudossairaudesta, on se sitten Skleroderma, MyosiittI, MCTD, Raynaud -oireineen tai jokin muu, on selkeä visio siitä, että jo sairautemme saattaa tuoda elämään monenlaisia vaivoja. Itselleni ja monille kohtalotovereille se on tuonutkin ja oma sairauteni etenikin tullessaan niin hirveällä ryminällä, ettei perässä pysynyt. Voimat menivät äysin ja oli vähällä ettei mennyt liikuntakykykin. Onneksi sain apua ja nyt sairaus on remissiossa.

Elimistöään kuuluu siis hoivata, rakastaa ja lääkitä oikein sekä  turvallisesti.