===Ruokavalion merkitys sairauksien hoidossa===

Sairauksien ja erityisesti harvinaisten sairauksien hoidossa on tärkeää syödä terveellisesti ja omaa elimistöä kuunnellen. Minä haluan antaa elimistölleni aitoa,luonnollista ruokaa, joka saa elimistöni voimaan hyvin. Sklerodermassa ja sen liitännäissairauksissa säännöllisen lääkkeiden käytön ohella tärkeää on oikeanlainen ravitsemus. Historiankirjatkin vahvistavat sen tosiseikan, että suotta ei Hippokrates aikoinaan maininnut ruokavalion olevan tärkeä lääke ihmisen terveydelle ja hyvnvoinnille. 

===Rasvojen tehtävä elimistössä===

Koulussa jo aikanaan terveystiedon tunneilla opittiin, että rasvat ovat elimistöllemme välttämättömiä. Terveystietoa ei nykyäänkään opeteta käsittääkseni peruskoulussa, mutta keskiasteen koulutuksessa, kuten lukiossa ja ammattiopistoissa tuota oppiainetta on tarjolla. Monissa perheissä puhutaan myös jokapäiväisen rasvan käytöstä ruoan valmistuksen ja ruokailun yhteydessä. Nykyään lähes jokainen tietää, että rasvat ovat välttämättömiä kaikkien rasvaliukoisten vitamiinien (A, D, E, K) imeytymiselle. Rasvat ovat myös tärkeä elimistölle tulevan energian varastomuoto.

Rasvojen käyttö ruokailussa ja ruoan valmistuksessa tekee elimistölle, aivoille ja sydämelle hyvää. Rasvat vaikuttavat suotuisasti paitsi aivotoimintaan niin myös hormonitoimintaan. Luonnollisten rasvojen käyttö, joihin aito voi kuuluu on hyväksi ihmiselle. Oikeanlaisten rasvojen käytön tiedetään muun muassa madaltavan aterioiden glykeemistä indeksiä,  säätelevän kehon erityyppisiä tulehdustiloja ja tarjoavan kaikille soluille elintärkeitä rakennusaineita koko kehomme hyvinvointiin. Rasvojen säännöllinen käyttö tehostaa myös rasvanpolttoa ja lisää elimistön energiankulutusta jopa levon aikana. Rasvat vaikuttavat oleellisesti myös kynsien, hiusten ja ennen kaikkea ihon hyvinvointiin.

===Proteiinit ja hiilihydraatit===

Elimistön hyvinvoinnin kannalta suositellaan usein käytettäväksi proteiinia. Proteiinia voi nauttia sekä eläin että kasviproteiinina. Useiden tutkimusten mukaan eläinproteiini imeytty kasviproteiinia paremmin. Esmerkkinä todella ensiluokkaisesta eläinproteiinista voidaan maininta takavuosien parjattu kananmuna, joka on todella terveellinen tuote omassa paketissaan.

===Erilaiset rasvat===

Tyydyttyneet eli kovat rasvat

Tyydyttyneiden rasvojen pelätään usein suotta nostavan liiaksi pahaa LDL -kolesterolia. Kasvirasvoissa tyydytynyttä rasvaa on kookosöjyssä- ja rasvassa sekä eläinpuolella juustoissa, voissa, rasvaisissa maitovalmisteissa, makkaroissa, leikkeleissä ja lihassa. Minä syön juurikin tyydytteneitä rasvoja, eli esimerkiksi voita, joka on maailman aidoin tuote. Voissa on perusasiat mukana, eli kirnuttu maito ja suola. Juon täysmaitoa ja kermaa laitan muun muassa kasvis- tai kukkakaaligratiiniin ja mikä parasta veriarvoni kiittävät. Hemoglobiinini on noussut, maksa- ja munuaisarvot ovat ihanteelliset. Rypsiöljyä, joka on itse asiassa traktorin polttoaineena käytettävä tuote, en suostu käyttämään. Rypsiöljy on lisäksi pahanmakuista. Hyviä, kylmäpuristettuja öljyjä ovat muun muassa avokadoöljy ja seesamiöljy sekä oliiviöljyä käytän muun muassa salaateissa. Ruoanlaitossa käytän aina voita tai gheetä, joka on kirkastettua voita. 

Margariinia en suostu terveyteni vuoksi käyttämään. Margariini on vesiliukoista ja maultaan lateksisen makuista. Margariini sisältää lisä- ja väriaineita, joita on käytetty matkimaan aidon voin makua. Erilaisia juustoja syön myös, eli mitä rasvaisempia niin sen parempia. Hiilihydraattia, eli sokeria juustossa on 0%, mutta paljon kalsiumia ja proteiinia, jotka tekevät hyvää luustolle ja lihaksille.

Kovetetut rasvat

Jokainen on varmaan joskus kuullut mainittavan transrasvat. Mitä ne itseasiassa ovat? Kovetut rasvat syntyvät silloin, kun pehmeitä tyydyttämättömiä rasvoja trkoituksella kovetetaan teollisten prosesseitten aikana. Sivutuotteet ovat transravoja, joita me jokainen olemme joskus nauttineet. Transrasvoja on makeisissa, perunalastuissa, leivonnaisissa, friteeratuissa ja uppopaistetuissa ruoissa. Transrasvat eivät ole milloinkaan hyväksi sydämelle ja verisuonistolle.

===Tyydyttämättömät, eli pehmeät rasvat===

Tyydyttämättömät, eli pehmeät rasvat jaetaan kertatyydyttömättömiin ja monityydyttömättömiin rasvoihin. Olipa taas suomen kielessä sellaiset sanat, että piti varmistaa, että kirjoitusasu meni oikein.

Kertatyydyttymättömättömät rasvat

Kertatyydyttymättömiä rasvoja ovat lähes kaikkien tuntemat rasvahapot nimeltään omega-7 ja omega-9. Kyseisten rasvojen arvellaan vaikuttavan suotuisasti kolesteroliin, kun niillä korvataan niin sanottua tyydyttynyttä ravaa. Elimistö itse tuottaa kyseisiä rasvahappoja, jonka lisäksi niitä saa ravinnosta, kuten pähkinöistä, siemenistä, oliiviöljystä ja avokadosta. Minulla kolesteroli- ja verensokeriarvot ovat aina olleet hyvät harvinaisista sairauksista riippumatta.

Monityydyttämättömät rasvat

Monityydyttymättömilä rasvoilla tarkoitetaan omega-3 ja omega-6 - rasvahappoja. Kyseiset rasvahapot luetaan välttämättömiin rasvahappoihin, sillä elimistö ei voi tuottaa niitä itse. Omega-3, eli alfalinoleenihappo jakautuu kahteen eri rasvahappoon,joita ovat DHA ja EPA -rasvahapot. DHA ja EPA -rasvahappoja saa rasvaisesta kalasta, kuten makrilli,lohi ja silli. Rasvaisen kalan käytön on sanottu hillitsevän reuma- ja sidekudossairauksien syntyä. Omega -3 rasvahappoja löytyy myös kasvikunnasta, kuten chiansiemenet, vihreät lehtikasvikset, ja saksanpähkinät. Omega -6 rasvahappoja saa siemenistä ja pähkinöistä.

Mitä kolesteroli käytännössä tarkoittaa?

Kolesteroli on tärkeä rasva-aine, jota saadaan myös ruoasta. Diabetes - ja valtimosairauksia sairastavilla henkilöillä ruoan kolesterolin saantisuositus on enintään 200 mg päivässä. Kolesterolia on eläinkunnan tuotteissa, eli muun muassa maksassa, munankeltuaisissa, mädissä, äyriäisissä ja rasvaisissa maitovalmisteissa, kuten voissa ja kermassa. Itse nautin päivittäin kananmunia keltuaisineen, voita, kermaa ja täysmaitoa ja veriarvoni ovat koko ajan parantuneet.

Juustot, kalat ja voin haluan syödä täysrasvaisina, jugurttia en käytä usein, mutta jos käytän niin valitsen aina rasvaisen jugurtin, johon voi halutessaan laittaa vaikkapa mielimarjojaan lisukkeeksi. Vähärasvaisia tai kevyttuotteita en halua käyttää, sillä niissä hyvää tekevä rasva on korvattu lihottavalla ja monien sairauksien syntyyn vaikuttavalla sokerilla.

Ruokavaliolla on tärkeä merkitys sairauksien hoidossa, siksi haluan itse syödä mahdollisimman luonnollista ja käsittelemätöntä ruokaa. Kolesteroli on rasvan kaltainen aine, joka ei milloinkaan liukene veteen. Lipoproteiinit LDL ja HDL pakkaavat kolesterolin sisäänsä. LDL tarkoittaa huonoa kolesterolia ja HDL hyvää kolesterolia.

LDL- lipoproteiini kuljettaa huomattavimman osan veren kolesterolista suoraan verestä kudoksiin. Joskus liian kolesterolin on sanottu pakkautuvan valtimoiden sisäkalvon alle, joka ei ole hyväksi terveydelle.

HDL lipoproteiiinit taasen kuljettavat liian kolesterolin pois kudoksista, kuten valtimon seinämästä. HDL kolesterolia sanotaan siksi hyväksi kolesteroliksi.

===Statiinit eli kolesterolilääkkeet===

Kukapa ei olisi kuullut statiineista, eli kolesterolilääkkeistä, ja siitä kuinka hövelisti jotkin lääkärit kirjoittavat kyseisiä valmisteita asiakkailleen. Erityisesti diabeetikoille statiineja määrätään joskus ihan "varmuuden vuoksi." Statiinit voivat itsessään olla jopa vaarallisia ja maailmalta kantautuu tietoa, miten ne voivat vahingoittaa muun muassa maksan tärkeää toimintaa.

===Kolesteroli on hyödyksi terveydellemme===

Monien tutkijoiden mielestä niin sanottua "pahaa kolesterolia" ei ole edes olemassa. Suomessa kevyttuotteiden villitys oli suurimmillaan 1990 - luvun lopussa ja 2000 -luvun alkuvuosina. Hyvää tekevä ja ihmistä jopa laihduttava rasva haluttiin korvata sokerilla. Kevytjuustot ja kevytleikkeleet olivat osa monen henkilön arkea. Ja kuinkas sitten kävikään? Ihmiset sairastuivat yhä enemmän ja useimpien henkilöiden paino jopa nousi aivan yhtäkkiä. Maailman johtavimpiin tutkijoihin kuuluvat henkilöt ovat myös todenneet, että korkeahko kolesteroli veressä ei aiheuta sydänkohtausriskiä kenellekään. Käytännössä niin sanottua kolesteroliteoriaa ei ole siis pystytty osoittamaan millään lailla todeksi. LCHF -ruokavalion yleistyttyä ja kerogeenisen ruokavalion tultua tutuksi useimmalle henkilölle, on pystytty myös kumoamaan teroria kolesterolin tai rasvaisen ruoan valtimoita kovettavasta vaikutuksesta. Päinvastoin, rasvainen ruoka on aitoa ruokaa ja pitää meidät terveenä ja kylläisenä.