esomeprazol.jpgKuvassa  lääketehdas Orionin valmistama Esomeprazol Orion 20 mg, jota olen käyttänyt ruokatorven refluksitautiin vuodesta 2010, jolloin sairauteni Skleroderma Crest cum myositis, MCTD diagnosoitiin. Liitännäissairauksina minulle tuli ruokatorven refluksitauti, MCTD, eli sekamuotoinen sidekudossairaus, polymyosiitti sekä raynaudin oireyhtymä, jolla sairauteni alkoi ensioireineen jo syksyllä 2009.

Olen noudattanut LCHF -ruokavaliota, eli vähähiilihydraattista ruokavaliota vuodesta 2011 alkaen. Ruokavalion ja lääkkeiden yhteistyöllä sairauteni on pysynyt remissiossa vuodesta 2013 alkaen. Lääkärillä, eli Rauman reumapolilla reumatologin luona olen käynyt säännöllisesti kontrolleissa, ensin kolmen kuukauden välein ja sitten puolen vuoden välein. Ruokavaliooni kuuluu paljon vihanneksia ja juureksia, juustoa, kananmunia, voita, kalaa ja marjoja. Lihapullia ja jauhelihakastiketta- sekä keittoa  teen lisäksi silloin tällöin. LCHF -ruokavalio on hyvin monipuolinen, eli ainoastaan hötöt ja mössöt, kuten vehnäleivät, pullat, karamellit, limsat ja niin edelleen ovat poissa. Lasillisen jaffaa sekä pienen määrän suklaata sallin itselleni silloin tällöin, yleensä kerran tai pari vuodessa. 

Viljoista voin joskus syödä jotain kaurapohjaista, mutta yleisesti en syö lainkaan sokeria tai viljoja, kuten vehnää, ruista tai ohraa, joita en syö ollenkaan. Minulla on todettu myös erityisesti sekamuotoiseen sidekudossairauteen, eli MCTD -oireyhtymään kuuluva ärtyneen suolen oiryhtymä. Käytännössä päivittäisen, oikeanlaisen ruokavalion kanssa pitää olla todella tarkkana. Minulla ärtyneen suolen oireyhtymä ilmenee ripulina, eli jos erehtyisin syömään ruisleipää, niin vatsa menisi välittömästi kuralle. Leipää en kuitenkaan syö, vaan leivän sijasta valmistan joskus todella vatsaystävällisiä, täysin viljattomia ja gluteenittomia mantelileipiä. Valmistuvat helposti ja nopeasti sekä ovat suussasulavan herkullisia. Suu tykkää ja vatsa kiittää.

Tällä hetkellä, eli syyskuun lopulla 2019 skleroderma, MCTD ja myosiitti ovat kohdallani remissiossa. Ainoastaan ruokatorven refluksitauti on antanut säännöllisiä oireita itsestään, mutta onneksi minulla on toimiva lääkitys ollut auttamassa jo vuodesta 2010, jolloin sairauteni diagnosoitiin. Kuluvan vuoden heinäkuussa olin gastroskopiassa, jolloin gastroenterologi Satasairaalassa otti neljä koepalaa, jotka lähetettiin Tampereelle Patologian laitokselle.

Liitän seuraavan otteen minulle suoritettuun gastroskopia toimenpiteeseen liittyen. Toimenpiteinä minulle suoritettiin siis Esofago-, gastro- ja duodenosskopia.

===Esofago-, gastro- ja duodenoskopia===

"Esofaguksen alaosassa haavainen, plakkinen muutos, limakalvo vaikuttaa kuoriutuneen pois, herkästi kontaktivuotoa. Tämä noin 3 - 4 cm GE-junktiosta yläpuolelle. Ventrikkeli laajenee symmetrisesti, pylorus kiinni, symmetrinen, bulbus ja laskeva duodenum makroskooppisesti normaalit. Hiatus löysä, funduksessa ei erityistä, corpus ja antrum rauhalliset. Retentiota esofaguksessa jo menomatkalla.

Vaikutelma: Motiliteettiongelmaan sopivat löydökset ruokatorvessa, ruokatorvi ei tyhjene hyvin, liittyy tähän sklerodermaan. Haavaumat myös alaosassa. Näytteet: I laskeva duodenum, II antrum, III corpus, IV esofaguksen alaosa. Happosalpaaja voi jatkua. Tätä joutuu käyttämään joskus neljäkin tablettia, Primperan voisi olla vaihtoehto jos motiliteettia halutaan lisätä ainakin kokeilumielessä lyhytaikaisesti. Sängynpääty potilaalla on ollut koholla jo vuosia.

Diagnoosi

K21.0
Ruokatorven refluksisairaus ja ruokatorvitulehdus
Ensijaisuus: Sivudg/tmp
Pysyvyys: Määräaikainen"

Pelkäsin pahinta, eli ruokatorven refluksisairauden kehittymistä barretin oireyhtymäksi. Tiedän, että Barret-löydöksiä tavataan yleensä yli 50-vuotiailla ja miessukupuolella, mutta kyllä niitä valitettavasti silloin tällöin naisillakin tavataan. Lääkärikin myönsi suoraan sitä kysyessäni, että Barrettia varten koepalat eli näytteet patologian laitokselle lähetetään. Kysyin sitten tuolloin myös, että kuinka kauan kestää ennen kuin vastaukset tulevat ja minulle sanottiin, että 1-2 kuukautta. Gastroskopiasta kotiin ajellessani olin sitten todella jännittynyt ja jollakin tapaa surullinen, sillä tiesin että barretin oireyhtymä tarkoittaa monissa tapauksissa ruokatorven refluksisairauden ja ruokatorven tulehduksen muuttumista ruokatorven syöväksi. Olin ikään kuin "löysässä hirressä" aina 23. heinäkuuta - 22. elokuuta asti välisen ajan. Lääkärin tuleva soitto jännitti, mutta samalla se olisi myös helpotus. Barretin ruokatorvi itsessään kun vielä ei olisi mikään syöpä, mutta kuluneiden kuukausien ja vuosien oireiden perusteella, olin aika varma, että sellainen minulta löytyy. Puhelin soi 15.30. jälkeen 22. elokuuta ja kuinka suuri helpotus olikaan kuulla, että minulla on edelleen "vain" :( paha ruokatorven tulehdus, mutta ei Barretin ruokatorvea.

Vastauksena Tampereen Patologian laitokselta tuli seuraavanlainen lausunto: 

Palveluyksikkö Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
Diagnoosit
K21.0 Ruokatorven refluksisairaus ja ruokatorvitulehdus
 
SISÄTAUDIT

Hoidon toteutus
Muu merkintä (Tieto)
Mahantähystystutkimuksessa ohutsuolen löydös normaali, samoin mahan limakalvo normaali. Ruokatorven limakalvolla haavaumaa, tältä osin jatkohoidot ja lääkitykset kuten tähystyskertomuksessa todettu. Ei rutiininomaisia kontrollitähystyksiä.
Diagnoosi
K21.0
 

Ruokatorven refluksisairaus ja ruokatorvitulehdus
Ensijaisuus: Sivudg/tmp
Pysyvyys: Määräaikainen

Minulla on siis tällä hetkellä Ruokatorven refluksisairaus ja ruokatorvitulehdus, mutta ei pelättyä Barretin Oireyhtymää, johon olin jo henkisesti valmistautunut. Parempi kuitenkin näin. Olen vuodesta 2010 asti käyttänyt happosalpaajaa 
ruokatorven refluksisairauden hoitoon. Ensin käytin gastroenterologin mukaan "parasta markkinoilla olevaa valmistetta"
Nexium 20 mg, mutta vuonna 2015 lääke vaihdettiin Ezomeprazol 20 mg, lääkkeeseen, joka sisältää samanlaiset vaikuttavat aineet, mutta on himpun verran edullisempi. 

Olen aina pyrkinyt pesemään hampaat hyvin, mutta silti minulla on ollut esofagiitti aivan sairauden alusta asti, eli vuodesta 2010. No, näihin harvinaisiin reuma- ja sidekudossairauksiin tuo ruokatorven tulehdus yleensä aina jonkinasteisena kuuluu.

Esofagiitti vaurioittaa pahimmillaan ruokatorven alaosan limakalvoa ja saattaa aiheuttaa ruokatorven tulehduksen eli esofagiitin. Pitkäaikainen ruokatorventulehdus voi pahimmillaan aiheuttaa henkilölle myös pysyviä solumuutoksia limakalvon alueella.

Normaalissa tilanteessa ruokatorven alaosassa sijaitseva sulkijalihas, eli LES, ruokatorven omat supistusliikkeet ja pallean lihakset voivat estää mahalaukun sisällön niin sanotun takaisinvirtauksen ruokatorveen. Tunnettua on, että sulkijalihasjärjestelmään vaikuttavat useat tekijät ja melkein kaikilla refluksia sairastavilla henkilöillä tuo sulkijalihasjärjestelmän toiminta on jonkinasteisesti häiriintynyt.

Minulla itselläni on pieni palleatyrä, joka ajoittain saattaa lisätä tai voimista refluksia. Mitä palleatyrä sitten käytännössä tarkoittaa? Palleatyrän saaneilla henkilöillä pieni osa mahalaukusta on työntynyt pallean yläpuolelle rintaonteloon, joka saa aikaan sen, että pallealihakset eivät enää pysty tukemaan ruokatorven alaosan sulkijalihasta, joka osittain siten lisää siis takaisinvirtausta ruokatorveen.

===Itselläni oleva ruokatorven refluksisairaus===

Ezomeprazol valmisteesta on ollut minulle todella paljon apua, eikä tämä ole kuitenkaan millään tavalla mainos. Minulla ruokatorven refluksisairaus on toisinaan ollut niin pahana, että olen joutunut nousemaan vuoteesta jopa 03.00. aikaan aamuyöllä karvaan nesteen noustessa suuhun. Ensiapuna olen tuolloin juonut ensin lasillisen vettä ja sen jälkeen ottanut 2 Ezomeprazol lääkettä. Vuorokauden aikana otan 2-4 Ezomeprazol lääkettä, riippuen  siitä kuinka pahana sairaus on ollut.

Yleissääntönä on, etten syö mitään kolmea tuntia ennen nukkumaanmenoa ja päivän aikana vältän mausteisten ruokien sekä kahvin ja alkoholin nauttimista. Yhteen aikaan mieliherkkuni oli iso salaatti, jossa oli oliiviöljyä mukana. Nykyään en voi käyttää oliiviöljyä juuri ollenkaan, sillä se nousee jossain vaiheessa takaisin aiheuttaen refluksia. Minulla on lisäksi hidas aineenvaihdunta, joten iltasyömistä olen vältellyt jo jo monta vuotta. Raakoja kasviksia en voi syödä juuri ollenkaan, esimerkkinä pureskella porkkanaa, jolloin se täytyisi pureskella todella hyvin. Porkkanasta pidän raasteena, jossa on jokin itsetehty salaatinkastike tai kermaviiliä päällä. Porkkanoita syön myös keitettynä tai haudutettuna ja erityinen herkkuni on porkkanat voin kera. Voita siedän hyvin ja se on mielestäni rasvoista terveellisin. Ei väriaineita, ei lisäaineita eikä sen valmistukseen käytetä monimutkaisia teollisia prosesseja kuten margariinin valmistuksessa tehdään. Voissa käytetään periaatteessa vain kirnuttua maitoa ja suolaa. Minulle maitotuotteet sopivat hyvin. Kahvia juon ainoastaan aamulla, mutta täysin ilman kahvia en voi olla. Aamulla pää tulee kipeäksi jos en kahvia, ilmeisesti tottumuksen ja kahvin aiheuttamien vieroitusoireiden vuoksi. Sängynpääty minulla on ollut myös korkealla jo vuosia, joka helpottaa nukkumista huomattavasti.

 

annaaaa.jpg